diumenge, 16 de novembre del 2014

UNA ALTRA ATURADA?

Ja hi tornem a ser, i ja són tres vegades aquesta temporada. Un cop més la dinàmica dels clubs de futbol s’ha vist interrompuda pels compromisos internacionals, que trenquen, negativament, l’evolució i l’aprenentatge de les plantilles. Aquest cap de setmana es disputen, arreu del món, diferents i variats partits entre seleccions, que allunyaran els jugadors de la mentalitat competitiva del dia a dia, els distanciaran dels processos tàctics interns del club i, evidentment, els desgastaran físicament. L’actual format respecte a les seleccions, doncs, sembla que no és el més encertat i és necessari buscar solucions que el remeïn i contrarestin els problemes evidents que fa temps que presenta.
Principalment, cal valorar els inconvenients que envolten els compromisos de seleccions. El principal handicap que mostren és la càrrega inevitable i, alhora, innecessària de minuts a les cames dels jugadors i la sobreexplotació de la seva capacitat física. Si ens aturem al mig de la temporada, seria més productiu parar-ho tot i oferir als jugadors un descans que necessiten. Les grans distàncies que recorren, viatges transatlàntics, per exemple, o el possible jet lag que poden acumular també hi influeixen i augmenten la sensació de cansament, realment molt perjudicial per al seu rendiment. A més, es veuen compromesos a patir problemes físics i, amb freqüència, els clubs, després d’aquestes aturades, noten l’anomenat virus FIFA.
Però no només la possibilitat de patir lesions o el deteriorament físic que tenen els futbolistes afecten negativament, sinó que esquinçar les competicions domèstiques per jugar dos insignificants enfrontaments no és rendible. Aquesta temporada, hem aturat el transcurs dels campionats tres vegades i, en cada una de les pauses s’han disputat dos únics partits. No seria més útil agrupar-los? No, d'aquesta manera es reduirien els ingressos i això no interessa. Doncs bé, amb aquesta mentalitat, s’han jugat amistosos absolutament innecessaris. Em podeu explicar quina utilitat té un partit sense cap estímul competitiu que només entorpeix, encara més, dins del calendari futbolístic? No tenim ja suficients compromisos de club per afegir enfrontaments totalment absurds?
Ja és ben sabut que les exigències del calendari reclamen als jugadors el millor estat físic, però no cal afegir més partits que l'únic que fan és molestar i entorpir el transcurs de la competició. Molesten els jugadors que han de creuar l’Atlàntic per disputar un simple bolo, molesten els entrenadors que no poden entrenar amb tota la plantilla i molesten, com no pot ser d’una altra manera, els aficionats, que es resignen a viure un cap de setmana sense vibrar amb el seu equip.
I davant d'aquesta reflexió sembla incoherent que les federacions no hagin pres mesures, no només per les crítiques puntuals i insensates d’un escriptor boig, sinó pressionades per les protestes que, cada vegada que hi ha partits internacionals, formulen els entrenadors. Però ningú els escolta. L’important és fer cas al mercat. I és que la injustificada, innecessària i espero que en un futur omesa influència dels diners al futbol ataca de nou. Sempre estem amb el mateix. I així ens va.
Potser aquest sentiment de rebuig està vinculat amb el fet que jo, personalment, no tinc una selecció que em representi i, per aquest motiu, els enfrontaments de seleccions em resulten estèrils; potser si Catalunya competís oficialment, els veuria d’una altra manera. El que és evident, però, i no depèn de cap patriotisme és el desgast físic que pateixen els jugadors, la possibilitat de lesionar-se a què estan exposats i el poc descans de què poden gaudir.
Així, doncs, cal una reforma urgent de la situació dels compromisos internacionals per evitar els problemes a què s’arrisquen els jugadors. Una bona proposta seria agrupar els partits de seleccions en un període concret per tal de no entorpir el dia a dia dels clubs. Una opció seria establir dues setmanes en haver acabat la temporada, al juny, que servissin com a classificació per a futurs tornejos i que suposessin, igual que hi ha anys amb Mundial, la celebració de la festa del futbol internacional. Els amistosos, evidentment i sense discussió, quedarien suprimits. Això potser va, en certa mesura, en contra de la competitivitat individual que s’exigeix en el format actual; en aquest, els jugadors són seleccionats en cada ocasió i l’entrenador nacional escull els més ben preparats, que “lluiten” entre ells per guanyar-se una plaça.
Però, bé, el mitjà, la forma d’aconseguir una millora, no és el més important, sinó que el que s’ha de canviar és el mètode. No podem permetre que, temporada rere temporada, aturada rere aturada, els clubs es ressentin de la participació nacional dels seus jugadors. Accepto i respecto absolutament la il·lusió que tenen els futbolistes de defensar el seu país davant el món, però aquesta idea ha de ser compatible amb la competició en l'àmbit de club, que és, en definitiva, per la qual seguim el futbol. Necessitem un canvi urgent; si no, el patriotisme seguirà ferint irremeiablement l’espectacle futbolístic que ens apassiona.

Etiquetes: Futbol

2 comentaris:

  1. Bones! Abans de tot m'agaradaria dir-te que fa poc que et llegeixo, però que m'agraden molts els teus escrits i la manera que tens tan correcta i entenedora d'expressar-te.

    Pel que fa referència a aquesta entrada, comentar que jo sóc el primer en estar molest quan hi han les aturades de sel·leccions, però penso que no cal dramatitzar. Per a un jugador professional, la trucada del sel·leccionador més que una tasca pesada i feixuga, és un premi. Segurament pels jugadors més veterans que acostumen a formar part de l'equip nacional en cada convocatòria, haver de martxar a l'altre punta del món a jugar un partit que només té, com dius tú, interessos econòmics ha de ser pesat. Però estic segur que per un jugador que mai o irregularment mai forma part de les convocatòries ha de ser un premi o inclús un somni. Anar amb l'equip nacional crec que és una recompença a l'esforç i al treball i no pas un problema.

    Per una altre banda, els aficionats. Per als qui estimem aquest esport i en som seguidors, sovint les aturades de sel·leccions no ens les agafem amb masses bons ulls, però s'ha de dir que hi ha moltíssima gent que sent els colors de la seva sel·lecció tant o més que els del seu equip preferit i per tant, no per a tots suposen un problema aquests partits.

    Un seguidor més del teu blog. ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Erik!

      En primer lloc, donar-te les gràcies pel seguiment, la confiança i les lloances. Per a mi és molt important sentir la complicitat de lectors com tu i gestos com aquest, que poden semblar insignificants, tenen un gran valor.

      En segon lloc, agrair-te el comentari; m’encanta que els lectors participeu en aquest espai d’opinió i t’impulso a seguir fent-ho si així ho sents i si et ve de gust compartir les teves sensacions al voltant dels temes que es tracten.

      En tercer lloc, i ja referent a la teva aportació, tens tota la raó en afirmar que pels jugadors és un luxe, un plaer i un privilegi defensar els seus colors, però això ha de ser compatible amb la pràctica del futbol a nivell de club. Per aquest motiu, en línia al que defenso a l’article, penso que agrupar els partits seria la decisió més encertada, ja que permetria combinar els dos fronts; els clubs no sentirien els efectes dels desplaçaments i els futbolistes podrien competir amb els seus països.

      Però bé, la teva valoració és tan vàlida com la meva i, després de llegir-me-la amb interès, m’ajuda a reflexionar i ampliar la meva visió d’aquesta situació.

      T’agraeixo, doncs, un cop més la teva participació i col·laboració i et convido a seguir debatent tot allò que creguis oportú.

      Moltes gràcies!

      Elimina