diumenge, 23 de març del 2014

COM US HO PODEM AGRAIR?

La Volta Ciclista a Catalunya és una prova que reuneix, cada any, els millors corredors del planeta. És cert que no té la rellevància o popularitat del Tour de França, el Giro d’Itàlia o la Vuelta a Espanya, les proves més importants, però gràcies a la persistència, continuïtat, esforç i sacrifici dels seus organitzadors s’ha mantingut al calendari ciclista des de la seva creació i posseeix la màxima puntuació després de les tres grans. La prova s’està fent un lloc dins del ciclisme i, enguany, es compleixen 103 anys de la seva fundació. Després de superar tots els obstacles amb què s’ha hagut d’enfrontar, demà es dóna el tret de sortida a la 94a edició.
Joaquim Rodríguez
Hi ha molts elements que converteixen la Volta en una carrera estimada pels aficionats i amb un caràcter especial. Cal destacar, principalment, la importància dels participants que la disputen. En aquesta edició, per exemple, hi seran presents set dels deu primers classificats en el mundial de ciclisme; el podi de l’any passat al Tour --amb Chris Froom com a vencedor--; l’actual campió de la Vuelta a Espanya, Chris Horner; el subcampió del Giro, Rigoberto Urán; Bradley Wiggins, or als jocs olímpics del 2012 en la modalitat de contrarellotge; Alberto Contador, que fa cinc dies va guanyar la Tirrena-Adriàtica, i el català Joaquim Rodríguez, l’actual número u del World Tour. El cartell de presentació de l’actual edició, doncs, és un luxe i un privilegi per a qualsevol aficionat, i la competència entre els participants fa pensar que, potser, aquesta serà la millor Volta de tots els temps.
Un altre dels causants de la seva rellevància és la llarga història que té al darrere. La competició va néixer l’any 1911 --és la tercera prova en actiu més antiga darrere el Tour i el Giro--, i des de llavors ha anat evolucionat per millorar, i ha esdevingut més del que els seus creadors haurien pogut somniar. El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi i un any després es va construir, a la plaça de Sants de Barcelona, una escultura commemorant la 75a edició. En aquell moment, la Volta es va consolidar i ha arribat als temps actuals com una prova important dins el món del ciclisme.
L’organització, d’altra banda, és exemplar i assegura professionalitat en el desenvolupament del certamen i garanteix que tot evolucioni com s’ha previst. A aquest aspecte hi contribueix de manera molt positiva la incalculable feina dels voluntaris: cent persones, sense cap recompensa a canvi, fan tasques per ajudar allà on se’ls necessiti per contribuir positivament a preparar la Volta; ells són la base de l’estructura de la competició.
Per acabar, hi ha un fet que és imprescindible i sense el qual aquests factors serien irrellevants: la capacitat econòmica. La Volta Ciclista a Catalunya, com moltes altres competicions esportives, ha hagut de fer front a altes despeses per poder organitzar una prova d’aquestes característiques; l’actual situació no ha fet fàcil la tasca de planificar-la i els impediments econòmics que han sorgit l’han dificultat. Tot i això, s’han pogut superar les adversitats i ja es pot dir, rotundament, que se celebrarà amb totes les garanties. Calia fer front a un pressupost d’1,4 milions d’euros i es van rebre aportacions d’institucions i marques comercials. El sosteniment econòmic, però, no és fàcil i no es poden fer més despeses del compte; per exemple, aquest any no hi haurà hostesses al podi per acompanyar els vencedors.
Pel que fa a les característiques tècniques, la 94a edició de la Volta Ciclista a Catalunya tindrà un total de 1.173 km, distribuïts en set etapes consecutives, sense descans. Cal destacar la tercera i la quarta, les etapes reines, que marcaran la diferència, amb l’arribada a la Molina i Vallter 2000, respectivament. Tindran una exigència i duresa elevades per als corredors, que hauran de fer front a un gran desnivell i temperatures baixes. El recorregut, en general, serà atractiu i equilibrat, i amb la pujada com a tret característic --els participants hauran de superar 25 ports de muntanya--, serà un reclam per a ciclistes de tot el món. El final de la cursa, com en les darreres edicions, serà a Barcelona, a Montjuïc; l’any passat aquest desenllaç ja va ser un èxit i l’organització ha decidit repetir-lo per intentar imitar l’ambient viscut.
Miquel Poblet
A més, en aquesta edició s’afegirà una dosi de memòria històrica: durant la Volta es recordarà i s’homenatjarà la figura de Miquel Poblet, ciclista català que va morir l’abril passat a l’edat de 85 anys. Poblet va ser el primer espanyol a vestir el mallot groc del Tour i va vèncer en 26 etapes de les tres curses grans (Tour, Giro i Vuelta). A Catalunya, va ser el campió de la Volta el 1952 i 1960, posseeix el rècord de més etapes guanyades amb un total de 33 i és considerat el millor ciclista català de la història. També havia sigut president de la Volta.
Tots aquests factors fan que, actualment, la Volta Ciclista a Catalunya sigui una referència no tan sols per al ciclisme, sinó també per a l’esport català. Aquest és un dels grans successos esportius a casa nostra i serveix per demostrar la passió pel ciclisme a Catalunya. La prova és un aparador internacional del país i les retransmissions televisives de les etapes, que mostren els paratges més atractius i interessants del territori, serveixen per ensenyar Catalunya al món. És una oportunitat comercial i turística per promoure’s arreu i s’ha d’aprofitar l’ocasió per demostrar qui som. L’any passat, sense anar més lluny, 160 països van retransmetre aquesta prova per televisió, i els milions de teleespectadors que van seguir la prova van contemplar els paisatges catalans i van veure, de lluny, l’ambient que es vivia. Aquí, tenim l’oportunitat de viure en primera persona la passió per aquest esport i, aprofitant l’ocasió, hem d’anar a seguir-lo.
Com a catalans, hem d’estar orgullosos de poder celebrar una competició d’aquesta dimensió, que, a més d’acostar-nos a aquest esport, ens promociona internacionalment. Per això, hem d’agrair a l’organització tota la feina que permet fer possible la Volta; per ells, que han preparat amb il·lusió l’esdeveniment, la millor recompensa és veure com carrers i carreteres s’omplen de gent animant els corredors, donar suport al ciclisme i seguint la competició. És una sensació molt satisfactòria veure com el treball de mesos obté els seus fruits, i és molt agradable veure la resposta de la població davant la prova. La planificació de les etapes, les tasques dels voluntaris i l’esforç econòmic són una part de la feina que han fet des de l’organització, i per donar-los les gràcies, per demostrar qui som i per tenir la Volta durant molts anys més, anem-hi i gaudim-ne; ells l'han organitzat, ara ens toca a nosaltres.

Etiquetes: Altres esports

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada